Repareer het dak nu de zon nog schijnt. Terwijl ik deze blog schrijf, is het 25 graden en schijnt de zon volop! Heerlijk natuurlijk, maar er komen helaas ook weer andere tijden aan. Dan is het buiten guur, waait het en regent het weer (te) vaak.

En mochten we nu ontdekken dat we ergens een daklekkage hebben of verwachten we die op korte termijn te krijgen, dan gaan we volop aan de slag om dit tijdig gerepareerd te hebben. Niemand zit er immers op te wachten dat het ook binnen gaat regenen…

De metafoor ‘het dak repareren als de zon nog schijnt’ voor bedrijven kennen we ongetwijfeld ook allemaal. En iedereen begrijpt ook wel wat daarmee wordt bedoeld, of toch niet? Want waarom wordt er binnen organisaties anders naar ‘lekkages’ gekeken? Of is men zich er wellicht niet van bewust dát er überhaupt lekkages zijn…. In dat geval loop je dus onbewust risico’s en ben je niet inControl zoals we dat noemen. En dan kun je zomaar voor onaangename verrassingen komen staan, zoals cashflow – en liquiditeitsproblemen. Want als je niet weet dat er lekkages zijn, weet je ook niet wat de mogelijke impact ervan is.

Altijd klaar voor economisch mindere tijden

Binnen een organisatie, vanuit de metafoor dus, hebben we het niet over het dak. Nee, eigenlijk hebben we het over het fundament ónder de bedrijfsvoering ofwel ónder de te leveren prestaties. Dus logisch dat dit minder snel opvalt. Want waaraan herken je het fundament eigenlijk en hoe zie je dat het niet goed op orde is? Onderzoek wijst uit dat veel bedrijven en instellingen onvoldoende kennis en vaardigheden in huis hebben om tekortkomingen in het fundament van hun organisatie te herkennen. En wat niet zichtbaar is, krijgt geen aandacht.

Opvallend is dat de beste ondernemers wél in staat zijn om tekortkomingen in het fundament van hun bedrijf te herkennen. Maar zij beschikken dan ook over de noodzakelijke kennis en vaardigheden om alles tot in de puntjes te regelen. Want zij ontwikkelen hun organisatie voortdurend door om topprestaties te kunnen blijven leveren. Het mooie is dat dit ook voor jouw organisatie is weggelegd.

Want voor bedrijven geldt dus dat het fundament onder hun prestaties ongeacht de conjunctuur goed op orde moet zijn. En daarom is het ook voor jouw organisatie meer dan de moeite waard om hier eens kritisch naar te kijken. In eerste instantie om onaangename verrassingen te voorkomen. Maar aansluitend zeker ook om altijd topprestaties te kunnen leveren. Ook in mindere tijden dus. Want is jóuw organisatie te allen tijde klaar voor economisch mindere tijden?