Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 groeiprincipes van Route ICR.

Vandaag groeiprincipe 4: “Als ondernemer neem je veel beslissingen zonder daarbij na te denken: deze zogenaamde intuïtieve beslissingen worden gevoed door kennis én ervaringen die je eerder hebt opgedaan“.

Je team moet jou als ondernemer vertrouwen en op je kunnen bouwen. Daarom moet je uitblinken en zorgen dat je tijd over hebt om je team aan te sturen én om er te zijn in noodgevallen. Zo min mogelijk tijd verspillen is dus van het grootste belang. En je wint tijd door zoveel mogelijk intuïtieve beslissingen te nemen. Het is goed om te weten dat intuïtie niet is aangeboren, maar dat intuïtie is aangeleerd. Intuïtie is ervaring die zo vanzelfsprekend is geworden, dat je vaak niet eens meer weet waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Om als ondernemer op je intuïtie te durven vertrouwen moet je bulken van het zelfvertrouwen. Inzicht houdt in dat je heel veel dingen tegelijk ziet en is een belangrijke basis voor zelfvertrouwen. Inzicht wordt gevoed door kennis én door intuïtie. Via opleidingen en trainingen beschik je over de noodzakelijke kennis. Intuïtie ontwikkel je door het veelvuldig herhalen van taken én door te leren van (zeer) ervaren mensen.

Zeker in het groeiproces van je bedrijf komen er zoveel dingen op je af, dat je geen of nauwelijks tijd hebt om er rustig over na te denken. Als je dat toch doet, is het momentum voorbij en is de beslissing achterhaald. Je moet dus op je intuïtie durven vertrouwen en dat kan alleen door nog beter te doen waar je al goed in bent (of goed in kunt zijn). Zo verleg je je grenzen én het levert je positieve ervaringen op. Je hebt bovendien de ruimte om de koers van je bedrijf te bewaken. Zonder visie, geen tijdwinst. Zonder tijdwinst, geen visie.

Visie, focus en inzicht vormen de absolute basis voor het herhalen van taken. Visie & focus vormen het kader voor de kerntaken en inzicht is nodig om de samenhang te bewaken. Door je kerntaken  veelvuldig te herhalen ontstaan de gewenste automatismen. Hierdoor ontstaat tijdwinst en die benut je om voortdurend de kwaliteit van processen en geleverde producten of diensten te verbeteren. Wat je je misschien onvoldoende realiseert, is dat je in de eerste plaats dus moet organiseren om je eigen gedrag in de juiste richting te krijgen en te houden.

Natuurlijk vereist het discipline, maar door te focussen op je kerntaken houd je écht tijd over. Je gaat vooral ook merken dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf voor mogelijk had gehouden en dat geeft extra zelfvertrouwen. Dat zorgt er weer voor dat je intuïtieve beslissingen neemt. Zo kun je dus meer tijd besteden aan het (bege-) leiden van je team, het verbeteren van processen en prestaties, maar ook aan innovatie. En je zet een heel belangrijke stap richting teamintuïtie!

Vraag: Hoeveel tijdwinst boek jij door het nemen van intuïtieve beslissingen?

Recent verschenen blogs

Een lerende organisatie is de norm.

Organisaties die in staat zijn om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden worden ook wel ‘lerende organisaties’ genoemd. In deze organisaties worden medewerkers gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen. Daardoor zijn zij [...]

De ICR van je bedrijf als KSF.

Het is onze ervaring dat goed ondernemerschap sterk wordt onderschat. Vandaar onze Cruijffiaanse slogan: “Ondernemen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen.” Niet de ‘waan van de dag’ moet regeren, maar [...]

Niet Zichtbaar = Geen Aandacht.

Mijn naam is Paul Joore en als ik mensen vertel over de online Route ICR App krijg ik regelmatig de vraag of ondernemers eigenlijk wel wíllen werken aan hun organisatie. Want “daar is toch [...]