Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 groeiprincipes van Route ICR.

Vandaag groeiprincipe 5: “Vertrouw op je eigen intuïtie, maar zorg ook dat je elkaar als teamleden intuïtief kunt vinden: dan is er sprake van teamintuïtie en dat zorgt voor optimaal lopende processen”

Het gedrag van alle teamleden moet bijdragen aan het realiseren van de visie en missie van je bedrijf. De teamsamenstelling speelt een belangrijke rol, want je team moet in balans zijn. Een team van gemotiveerde mensen die écht als een eenheid werken zijn tot topprestaties in staat. Het bijzondere aan het bedrijfsleven is dat wedstrijden en trainingen meestal samengaan. Dit maakt de uitdaging om tot teamintuïtie te komen groter, maar des te groter is ook de ontlading als er successen worden geboekt.

In het groeiproces van je bedrijf gebeurt er zoveel dat teamleden nauwelijks tijd hebben om na te denken. Ze moeten dus op hun intuïtie durven vertrouwen en daarnaast moeten zij ook elkaar intuïtief kunnen vinden. Interne geloofwaardigheid is zowel voor ondernemers als individuele teamleden van groot belang voor de vertrouwensbasis. Het gaat om blindelings vertrouwen op je eigen prestaties én op die van je team. Kun je dat niet, dan leidt dat af en zorgt het voor tijdverlies.

Denk aan het voorbeeld dat wanneer jij het estafettestokje moet doorgeven aan de volgende loper in een estafetteploeg. Dan helpt het niet als je tijdens het lopen nog moet nadenken over hoe je dat gaat doen. Onthoud dus goed dat teamintuïtie jouw bedrijf onderscheidt van de middelmaat. Hiervan is sprake als je op je eigen intuïtie durft te vertrouwen, maar ook elkaar intuïtief kunt vinden.

Het is logisch dat een gezamenlijke visie en aanpak de ontwikkeling van teamintuïtie versterken. De kracht van herhaling is nodig om 100% in te voelen wat er moet gebeuren, wat er van je verwacht wordt en wat jij van je teamgenoten mag verwachten. Net als je eigen intuïtieve beslissingen bereik je teamintuïtie door oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je met elkaar steeds opnieuw moet nadenken hoe je moet handelen in bepaalde situaties, verlies je onnodig tijd en tijd is geld. Nog los van de vraag of er wel de juiste dingen worden gedaan.

Door de vastigheid van wederzijdse verwachtingspatronen kunnen teamgenoten elkaar sneller vinden. Daardoor houden ze tijd over om ook de meer uitdagende dingen te doen en problemen bij de bron aan te pakken. Denk hierbij ook aan innovatie, zodat je voorsprong op de concurrentie neemt of deze kunt vasthouden. Zonder gedeelde visie, geen tijdwinst. Zonder tijdwinst, geen gedeelde visie.

Ook het inwerken van nieuwe mensen in je team wordt gemakkelijker als er een gedeelde visie en aanpak is. Zo begrijpen nieuwe teamleden sneller waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt. De automatismen zijn onderdeel geworden van de cultuur: met andere woorden, hoe we met elkaar dingen doen in ons bedrijf.

Vraag: Hoeveel tijd besteedt jouw team aan innovatie en verbeteringen?

Recent verschenen blogs

Een lerende organisatie is de norm.

Organisaties die in staat zijn om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden worden ook wel ‘lerende organisaties’ genoemd. In deze organisaties worden medewerkers gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen. Daardoor zijn zij [...]

De ICR van je bedrijf als KSF.

Het is onze ervaring dat goed ondernemerschap sterk wordt onderschat. Vandaar onze Cruijffiaanse slogan: “Ondernemen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen.” Niet de ‘waan van de dag’ moet regeren, maar [...]

Niet Zichtbaar = Geen Aandacht.

Mijn naam is Paul Joore en als ik mensen vertel over de online Route ICR App krijg ik regelmatig de vraag of ondernemers eigenlijk wel wíllen werken aan hun organisatie. Want “daar is toch [...]